Een laptop die het niet meer doet wordt vaak gelijk afgeschreven. Vorige week kwam er een laptop binnen die telkens na ongeveer 15 minuten gebruik vastsloeg. De eigenaar had hem tweedehands gekocht en dacht dus een kat in de zak te hebben gekocht.
Na inspectie bleek dat de laptop erg warm werd en dat was waarschijnlijk de reden van het probleem. Laptops worden gekoeld door een ventilator en na verloop van tijd komt er steeds meer stof in de laptop te zitten wat verschillende problemen op kan leveren. Als er teveel stof in de laptop zit kan de ventilator de warme lucht niet meer afvoeren en loopt de temperatuur van de processor geleidelijk op.
In dit geval was alleen het stof verwijderen niet voldoende omdat de ventilator helemaal stukgelopen was, zoals te zien is liep de temperatuur naar verloop van tijd op naar 97 graden! Vooral als laptops in rokerige ruimtes gebruikt worden blijft de stof hardnekkig plakken, omdat rokerige lucht vettiger is dan normale lucht blijft er nog meer stof in de behuizing ‘plakken’.
Het probleem van laptops is dat onderdelen niet gemakkelijk te vervangen zijn. Vaak moeten heel veel onderdelen worden losgehaald om bij dat ene onderdeel te komen. In dit geval moest zelfs alles uit de behuizing worden gehaald om bij de ventilator te komen die de processor koelt.
Gelukkig is een ventilator een relatief goedkoop onderdeel om te vervangen. Via Ebay vond ik een vervangende (nieuwe) ventilator in Ierland die voor 10 Euro inclusief verzendkosten verkocht werd. Onderdelen voor laptops zijn vaak alleen specifiek voor één type en omdat dit een oudere laptop betrof mocht het natuurlijk niet teveel kosten.
In dit geval is het stof uit de behuizing gehaald, opnieuw koelpasta op de processor aangebracht en de ventilator vervangen. Een tijdrovend klusje omdat zoals gezegd vrijwel alle onderdelen uit de behuizing moesten. Toch is het een stuk goedkoper dan een nieuwe laptop aanschaffen. Deze laptop kan voorlopig weer even mee in ieder geval.
Geef een reactie