Laptopreparaties zijn soms veel meer een uitdaging dan desktopreparaties. Dit komt voornamelijk omdat in sommige gevallen de laptop tot de laatste schroef uit elkaar moet om bij het onderdeel te komen die je moet hebben. Zo ook deze week.
De laptop kwam binnen en had een tweetal problemen die met elkaar in verband staan. Ten eerste werd de laptop erg warm en begon meteen na het inschakelen erg hard te blazen. Dit is een veelvoorkomend probleem met laptops na verloop van tijd. Laptops worden gekoeld door een ventilator die koele lucht aanzuigt en de warme lucht weer uitblaast.
Een nadeel van een ventilator is dat deze ook met de koele lucht, stof meebrengt de behuizing van een laptop in. Na enkele jaren gebruik hoopt het stof zich in de behuizing van de laptop en vormt een soort stoflap die de warme lucht die de behuizing wil verlaten blokkeert. Nu kan de warme lucht niet worden afgevoerd en zal het dus steeds warmer binnenin de laptop worden. Als een computer te warm wordt (hoger dan 90 graden) dan schakelt deze zichzelf uit om schade te voorkomen.
Stof eruit en de ventilator kan weer in elkaar.
Het tweede probleem was dat het scherm een rare paarse gloed over zich heen had en dat het erg korrelig eruit zag. Dit probleem was veroorzaakt doordat de laptop over een langere periode te warm geworden was. Sommige modellen laptops (variërend van dure Macbooks tot goedkopere laptops) krijgen op de langere termijn problemen met de grafische chip, zo ook bij deze HP G62.
De problemen met de grafische chip worden veroorzaakt doordat het soldeertin waarmee deze chip op het moederbord gesoldeerd zit gedeeltelijk losraakt en niet goed contact meer maakt. Soldeertin heeft een relatief laag smeltpunt van 230 graden en wordt bij hogere temperaturen zacht waardoor het makkelijker losraakt. Als dit het geval is dan kan het zijn dat de laptop prima werkt alleen dat het scherm helemaal zwart blijft of problemen zoals in dit geval laat zien; rare kleuren en strepen op het scherm.
De oplossing voor dit probleem is een zogenaamde GPU reflow. Wat deze handeling inhoudt is dat het moederbord helemaal uit de behuizing gaat en dat je met een soldeerpistool de grafische chip (GPU) gaat verhitten tot 240 graden. Op deze manier smelt het soldeertin onder de chip weer vast aan het moederbord en maakt hierna (als het goed is gegaan) weer goed contact. Bij deze handeling moet je wel goed opletten delen van het moederbord die niet verhit mogen worden goed afgeschermd zijn door bijvoorbeeld aluminiumfolie.
Na het reflowen met het soldeerpistool heb ik het moederbord een kwartier af laten koelen en de laptop weer in elkaar gezet. Zoals te zien is op onderstaande afbeeldingen een prima resultaat!
Geef een reactie